Bondár Balázs

Bondár munkája a Le Coolban

szviki

Hol: Le Cool Online Program Magazin 

Fotó témája: Szunyoghy Viktória saját munkáival

Website: Bondár Balázs fotó a Le Cool-ban

Bondár Balázs Artitude Galériában készítettett fotóját megtekintheted a Le Cool online program magazin januári számában, melyet a heti művészről, Szunyoghy Vikiről készített.

 

Balázs fotói az ELITE-ben

Fotó témája: Szunyoghy Viktória
Hol: ELITE MAGAZIN
Mikor: 2010 február-márciusi szám

Bondár Balázs legutóbbi munkáival az ELITE Magazin február-márciusi számában találkozhatsz. A fotók a Szunyoghy Viktóriával készült cikkhez készültek.

Unable to read/write the source directory (/nfs/virtualftp/merci/images/stories/fruit/Bondar_Main/), please verify the directory permissions (Go to: Fix permissions tutorial)

Bondár Balázs

"A végzetes és nem őszinte világ erői minden egyént arra kényszerítenek, hogy hamis álarcot hordjanak az igazi énünkkel szemben. Gyermekkoromtól kezdve elkezdjük megtanulni, hogyan rejtőzzünk el és évek múltával ezen művészet felsőfokú művelőivé válunk. Másrészről az élet nem múlik el nyomtalanul, megtanulunk szeretni, megismerjük a fájdalmat és sebeket és horzsolásokat szerzünk utunk során. Mindannyiunknak más a története, melyek más-más nyomokat hagynak. Nyomokat melyek eltűnhetnej, elmúlhatnak különösebb észrevétel nélül. A szeretet és a fájdalom jönnek-mennek, helyet változtatnak és úgy tűnhet semmit nem hagynak maguk után. Újfent, a szofisztikált szakértelmünknek köszönhetően elrejtik és megtestesítik az elképzelt személyt, építik jellemünket. De itt lép közbe a fotózás brutális ereje: láthatóvá téve a láthatatlant, bármely egyén elnyomott részét. Nagyon direkt, nagyon tiszta erő rejlik a fotózásban, nem csupán leírja, de direkt módon megmutatja/felfedi az igazságot. Hogy megfosszuk a láthatót minden zavaró résztől amíg csupán a csapdába ejtett, meztelen igazság marad a keretben. Ez óriási felellőséget ró a fotósra: egyáltalán nem könnyű mindig biztosnak lennünk abban, hogy mi valódi/igazi/hiteles és mi a hazugság. Nem könnyű, de valóban nem lehetetlen. Ismerni az egyént vagy a munkáit esszenciális, de megjeleníteni és érezni a lényüket ugyanolyan fontos. Nincs jó vagy rossz modell, csupán jó vagy rossz fotó(s) van. A végső képen nem csupán a modell válik láthatóvá, a fotósnak is jelen kell lennie. Egyfajta interakciónak kell lennie: nem ejthetsz ki egy mássalhangzót más hangok segítsége nélkül. Egy ember sem létezik interakció nélkül. Mi kommunikálunk. Emberek vagyunk. A jó portré olyan mint az írott interjú anyag, a fotós jelen van, azonban nem szabad túlprezentálnia. A megfelelő egyensúly iszonyatosan lényeges. Nagyon tisztelem ezt a fajta fotózást. Végeredményképpen a világ iránti kíváncsiságom az amely közelebb hoz az embertársaimhoz. Mi mindannyian egy nagy kirakó darabkái vagyunk, melyet életnek hívnak és a portrékészítés az én eszközöm ahhoz, hogy összerakjam az emberiség kirakósának teljes képét." /Bondár Balázs/